Vår historia
Välkommen till Hotell Bruksvallsliden
Kerstin & Birger byggde hotellet
Efter en fjälltur med goda vänner sommaren 1945 satte sig Kerstin och Birger Myhr ner för att vila en stund på en kulle alldeles bredvid Ljusnan. Platsen var inte bara naturskön utan även bra för skidåkning och fjällvandring. ”Här skulle jag vilja ha ett hotell” sa Kerstin, och på den vägen blev det.
Med Birger som byggmästare uppfördes hotellet som stor klart 1948 och fick namnet Bruksvallsliden. Resultatet blev en modern och välkomnande hotellanläggning som erbjöd personlig service till gästerna.
Många är de gäster som sedan dess sänt en tacksam tanke till Kerstin som upptäckte den vackra platsen, mitt i Härjedalens fjällvärld.
Carl Malmsten & vävsemestrarna
Första vintern var kärv, det var få turister som hittade till det avlägsna Bruksvallarna och det fanns inte ens väg ända fram till hotellet. Men så småningom började allt fler gäster komma och hotellet gick runt vintertid. På somrarna var det dock svårare att locka folk till fjällvärlden.
Andra sommaren kom Carl Malmsten, sedermera professor och en av Sveriges mest kända möbelformgivare, med hustru för att gästa hotellet, något som de sedan fortsatte med i många år. Idén föddes att hålla träslöjdskurser under ledning av Carl Malmsten i hotellets gillestuga, och verksamheten startades upp och blev populär. Hotellägaren Kerstin som var utbildad vävlärare började i samma veva hålla vävkurser, och snart trängdes mängder med vävstolar med slöjdutrustningen i hotellets lokaler.
Vävstugan byggs
Hotellet byggdes ut i omgångar och vävkurserna växte och blev snabbt mycket populära. Det blev trångt på hotellet trots ombyggnationerna och i slutet av 50-talet köpte man en timmerstomme från Vemdalen som tidigare varit kvarnstuga. Huset placerades i björkdungen utanför hotellet och dit flyttades alla vävstolar.
Huset fick namnet Vävstugan och där fortsatte Kerstin att hålla kurser i många år. 1974 tog dottern Anne Marie över Vävstugan och drev den som inredningsbutik/café fram till 2017 när Kerstin och Birgers barnbarnsbarn Magnus tog över verksamheten. Idag är den fortfarande en populär inredningsbutik och dessutom har man byggt ut caféet till restaurang, passande nog med namnet Brasserie Kerstin.
Landslaget kommer
1966 lämnade Kerstin och Birger över hotellverksamheten till sonen Mats och hans fru Britt. De tog över en väl fungerande hotellverksamhet men säsongerna var korta och från september till jul fanns nästan inga turister alls i Bruksvallarna. Hur kunde man förlänga säsongen? Allt förändrades genom ett telefonsamtal hösten 1978.
Tränaren för damlandslaget i längdskidor, Janne Halvarsson, ringde och frågade om det fanns någon snö i Bruksvallarna. Finns det sand i Sahara? Halvarsson beställde helpension för 28 åkare redan kommande måndag och det satte igång en aktivitet i hela byn eftersom ingenting var i ordning. Byns damer ställde upp och tvättade, städade och lagade mat medan Mats spårade med en hemgjord spårmaskin.
Innan veckan var slut hade man 128 gäster på hotellet och det var starten för de årliga träningslägren för många olika landslag. Än idag har hela svenska längdlandslaget sin säsongspremiär i Bruksvallarna och de bor alltid på hotell Bruksvallsliden.
Tredje och fjärde generationen Myhr
1994 tog Mats och Britts son Jörgen och hans fru Ulla-Britt över hotellet. Det framgångsrika samarbetet med försäsongsträningar fortsatte och man byggde till en stugby och en lägenhetslänga som komplement till hotellboendet. 2017 tog deras son Magnus över verksamheten och en ny era i Bruksvallslidens historia tog sin början. Man tog över Kariknallen, våffelstugan belägen på fjället bakom hotellet, en gång ditfraktad av de ursprungliga grundarna Kerstin och Birger. Vävstugan köptes in och renoverades, man startade dessutom en stugservice.
När nu fjärde generationen Myhr driver verksamheten är hotellet Härjedalens äldsta med samma familj som ägare.