Vandring och fjällöpning

Välkommen till Hotell Bruksvallsliden

I Bruksvallarna och Funäsfjällen finns lättillgängliga och fantastiska leder för vandring och löpning. De Guldturer som finns här är vackra hel- eller halvdagsturer som vi verkligen rekommenderar. De finns med beskrivningar om startplats, längd, svårighet, lämpliga rastplatser mm. Dessutom, vad sägs om 450 km rösade leder och 60 toppar över 1000 meter!

Håll er till lederna och njut av våra fina (ibland känsliga!) fjällnatur. Vi vill att den ska hålla i många år framöver, och vi vill kunna erbjuda alla fina och hållbara fjällupplevelser.

Här följer några tips på vandringsturer. Självklart går de bra att springa på också. Och behöver du trailskor, vandringskängor eller annan utrustning så finns det på Bruksvallarnas Sportcenter, en hel del finns dessutom att hyra.

Byturen 5,5 km (159)

Startplats: Bruksvallarna Arena. Turen går motsols. Vikingatida gravar, varggrop och vackert jordbrukslandskap. Denna lättvandrade tur präglas av historiens vingslag. Längs turen finns även ett par cafée att stanna till vid.

Päråkersstigen 2,5 km (160)

Startplats: Gruvarbetarstatyn. Turen är t/r. På Päråkerstigen lär du känna fjällböndernas odlingsförutsättningar. Potatisåkrarna ligger i sydsluttningar och får solvärme, inga sädesslag kunde odlas här. Du passerar också ungdomskällan och önsketrädet.

Mittåkläppen 6 km (157)

Startplats: Djupdalsvallen, OBS! betalväg. Turen är t/r, avvik ej från stigen! Bestig det artrika blomsterfjället Stor-Mittåkläppen som ger svindlande vyer med uppåt tjugo mils sikt i alla väderstreck en klar dag.

Tvärån 16 km (151)

Startplats: Strömparkeringen, OBS! betalväg från Ramundberget. Turen är t/r. Lättvandrad men rejäl dagstur genom blomstrande björkskogar och orkidémarker. Toppa med uppfriskande bad i Tväråns brusande bubbelbad. Vila med storslagna vyer över Skarsfjället.

Gruvturen 8 km (154)

Startplats: Djupdalsvallen, OBS! betalväg. Alternativ dagparkering vid Ramundberget, turen blir då 12 km och börjar med en kraftig stigning. Turen går motsols. Spännande och historisk rundtur genom gruvområden som var i bruk under 1600-1800-talet. Bitvis med kraftig stigning, rik blomsterprakt och vida vyer. Rasta vid Glimtjärns fina grillplats på en kulle.

Kariknallsrundan 7 km (156)

Startplats: Rockvallen. Turen går medsols. Rundturens höjdpunkt är Knallens våffelstugas omtalade våfflor liksom vyer över fjällen och byn från 1 050 meters höjd. Stigen upp mot Kariknallen kantas av gräsmyrar, fjällblommor och en porlande bäck.

Vandring i Bruksvallarna och Funäsfjällen

När marken är tillräckligt torr är du välkommen att vandra på våra leder. I appen Spår och Leder Funäsfjällen ser du vilka leder som är öppna och stängda. Du hittar även den information längre ner här på sidan.

Om du uppskattar lederna får du gärna swisha ett bidrag till Bygdesamrådsgruppen, som underhåller och utvecklar Guldturerna, Swishnr: 123 379 6612. Varken kommunen eller någon annan utifrån går in med pengar för att bygga eller underhålla leder här. Destination Funäsfjällen har haft en del ledprojekt i området men generellt är det svårt att hitta stöd för att finansiera underhåll av leder, vilket är en stor utmaning. Så hjälp oss gärna med det, tack för ditt stöd!

Fjällvandrarweekend med Alewalds
En vacker höstwekend med vandring och yoga i Bruksvallarna med omnejd. 10 % rabatt för medlemmar i Alewalds kundklubb. Gå till Fjällvandrarweekend.

Yogaretreat med vandring
Gillar du att vandra och vill du kombinera det med yoga? Eller tvärtom! Då får du inte missa sommarens yogaretreat med vandring. Gå till Yogaretreat

Höst är högtid