Cykling

Cykling i fjällen är en dröm för många. Som boende på Hotell Bruksvallsliden har du nära till både utmanande och lättare cykling, alltid med fjällen som fond. På hotellet ligger även Bruksvallarnas Sportcenter, med ett brett utbud av hyrcyklar. Personalen ger dig gärna sina bästa tips på turer.

Genom att lösa Fjällpass cykel har du tillgång till cykelleder i hela Funäsfjällen. Håll dig till lederna för cykling, så får du den bästa upplevelsen och bidrar till en hållbar och njutningsfull upplevelse för många, i många år framöver. Nedan, liksom i appen Spår och leder Funäsfjällen hittar du information om öppna och stängda leder och betalning.

Gruvstugerundan 9 km (145)

Startplats: Fålåtjärn, turen går medsols. Varierad och kuperad tur bland gamla gruvor och sätrar. Du får en blandning av utmanande terräng och lättcyklade bitar att njuta av på dubbla spår. Vandring längs leden.

 

Fålåtjärnsrundan 4,5 km (144)

Startplats: Fålåtjärn, turen går medsols. En hänförande utsikt över Mittåkläppen och knotig fjällbjörkskog upplevs på denna lättcyklade tur. Dubbla spår ger möjlighet att cykla bredvid varandra. Vandring längs leden.

 

Mittåkläppsvägen 10,5 km (141)

Startplats: Bruksvallarna. En tur till Funäsfjällens mest besökta och ikoniska fjäll, Mittåkläppen. Tuff cykling uppför, men sett till underlaget mycket lättcyklad.

 

Cykling i Bruksvallarna & Funäsfjällen

För oss är fjällen det finaste vi har. Funäsfjällens ledbolag underhåller och utvecklar områdets leder för att skapa en långsiktig, hållbar närmiljö. Det är möjligt genom att alla som cyklar i vårt område löser Fjällpass cykel. Intäkterna från Fjällpassen går direkt tillbaka till området – man spångar och grusar, har värdar ute och ersätter berörda markägare. Så ta med ditt giltiga Fjällpass Cykel och följ de öppna lederna – för en hållbar fjällmiljö i generationer framåt.

Har du inte med egen cykel går det bra att hyra på Bruksvallarnas Sportcenter på Hotell Bruksvallsliden. Här finns cyklar från åldern 8-10 år och uppåt.

Öppning säsongen 2024

Beroende på mark och väderförhållanden öppnas delar av ledsystemet i mitten av maj. I appen Spår & leder Funäsfjällen syns det vilka leder som är öppna och vilka som är stängda. Vi kommer att ta betalt från 15 juni till 26 september.

Priser för Fjällpass cykel

Vuxen/barn 7-17 år:
1 dag 150 kr / 75 kr
2 dag 280 kr / 140 kr
3 dag 390 kr / 195 kr
4 dag 490 kr / 245 kr
5 dag 590 kr / 295 kr
6-8 dagar 680 kr / 340 kr
Säsong 1100 kr / 550 kr
Säsong, köp före 31 maj 950 kr / 475 kr
Bybo 450 kr / 0 kr (folkbokförda i Funäsfjällen, ring/maila ledbolaget)
Fjällpasset är personligt. Barn under 7 år cyklar gratis.

Länk: Här kommer du till direktköp av Fjällpass Cykel.

Varför kostar det att cykla?

Du betalar för att få fantastisk ledcykling i en storslagen fjällmiljö och för en hållbar och välmående fjällvärld i generationer framåt. Ledbolaget spångar, grusar, skyltar, underhåller och utvecklar
våra leder. De markägare som upplåter mark för cykling ersätts också för det. Det du betalar går direkt tillbaka till området så att vi ska kunna fortsätta erbjuda en hållbar och härlig cykelupplevelse för alla. Varken kommunen eller någon annan går in med bidrag för detta.

Hur förstår jag hur svår en cykelled är?

Svårighetsgraden på våra leder är en bedömning av ledens tekniska svårighet. Graderingen tar inte hänsyn till sträckans längd, höjdskillnader eller känsla av ansträngning. Graderingen ser ut som i skidbacken på vintern där grönt är lättast och svart mest utmanande.

Att tänka på när vi cyklar i Bruksvallarna och Funäsfjällen

  • Vi köper Fjällpass Cykel
  • Vi håller oss på lederna för vår aktivitet.
  • Vi visar ömsesidig respekt och hänsyn till varandra.
  • Som cyklist lämnar du företräde till vandrare på våra gemensamma leder.
  • Passerar du en ridled och möter en häst när du cyklar, ta det försiktigt, plinga inte, stanna cykeln och låt hästen passera.
  • Allt skräp och papper följer med hem.
  • Vi stör inte tamboskap som renar, kor, getter etc.
  • Vi använder WC eller utedass.
  • Vi håller hunden kopplad.
  • Vi eldar bara där vi får och är noga att släcka efter oss.

Här nedan finns aktuell information om cykellederna från ledbolaget:

En karta över våra närmaste cykelleder